Ciutadania

Atenció al part

El dolor en el treball de part

nedó 

El dolor és una experiència personal sensorial i emocional, desagradable influïda per aspectes psicològics , socials i culturals.

El dolor en el treball de part està provocat per la contracció de les fibres uterines i la tibantor que provoquen en altres músculs i lligaments, així com l'estirament dels lligaments que fixen els ossos de la pelvis. Potser una percepció intermitent que depèn de les contraccions i/o continua a la pelvis conforme el bebè es va encaixant. Amb la contracció el dolor creix en progressió i arriba a un punt àlgid. Després el dolor decreix també en progressió. Tot això dura un minut aproximadament. Després de la contracció hi ha un descans d'uns dos o tres minuts fins que en torna a venir una altre. En ple treball de part hi poden haver pauses espontànies en què les contraccions s'afluixen per espai d'uns 10-20 minuts per  deixar que la mare i el bebè que ha de néixer descansin.

El dolor del treball del part no té un origen patològic sinó que actua de facilitador del treball de part en la mesura que la dona es mou adoptant postures corporals o moviment per alleugerir-lo. Escoltar el cos i adoptar les posicions que ens demana, pot ajudar en el control del dolor, i també a que el part sigui més ràpid. Estar tenses i contracturar o tensar altres zones del cos, farà que les contraccions de part puguin ser més intenses, per lluitar contra la força que la dona està fent en contra i a més pot fer que la dilatació sigui més lenta també.

Són evidents les influències culturals que envolten el tema del dolor («pariràs con dolor») i també està influït per la por.  La por al dolor pot provocar que aquest sigui percebut amb més intensitat, pot tensar, i pot fer que la dilatació vagi més lenta.

El cos segrega unes substàncies analgèsiques naturals d'estructura similar a la morfina: les endorfines, que compensen la percepció d'aquest dolor.

L'estrès i la por bloquegen la secreció d'endorfines i alhora també poden modificar l'efectivitat de la contracció ja que les catecolamines (hormona de l'estrès) bloquegen els receptors de l'oxitocina (hormona responsable de les contraccions).

És important que la dona en treball de part pugui estar el màxim de confortable i relaxada possible i allunyar tot allò que li pugui produir estrès per mantenir en equilibri aquests mecanismes hormonals.

La percepció del dolor és individual i pot variar depenent del moment concret i dels factors que envolten aquesta percepció (factors vivencials, psicològics, culturals...). La decisió de com treballar amb el dolor de part és individual i depèn de les circumstàncies de cada dona i de l'evolució del treball de part. Això significa que en un treball de part normal, sense circumstàncies patològiques, l'ús o no de mètodes farmacològics per a alleugerir el dolor és decisió de la dona.

A part de l'analgèsia epidural  (veure l'apartat de l'analgèsia epidural) hi ha altres tècniques no farmacològiques que es poden utilitzar durant el treball de part. Quines et podem oferir al nostre centre:

  • Esferodinàmia o ús de la pilota de part: Consisteix en l'ús de grans pilotes que permeten estirar i relaxar la musculatura del cos, i mobilitzar la pelvis durant el treball de part, amb l'objectiu d'afavorir diàmetres més grans que facilitin el pas del nadó per la pelvis materna.

  • La utilització del TENS: És un aparell que, mitjançant uns elèctrodes col·locats a l'esquena, emet unes corrents elèctriques suaus que ajuden a controlar el dolor.

  • Altres eines: Escalfor local amb sacs de llavors, massatges amb la mà o pilotes petites, dutxa relaxant, facilitar moviments de la dona durant el part, etc...

  • Un element clau és aconseguir un ambient relaxat i respectuós durant el procés de dilatació/part.

  • L'ús de la musicoteràpia contribueix a crear aquest ambient relaxat amb música escollida per la pròpia dona /parella o la que s'ofereixi des del servei, sempre buscant aquest ambient agradable que l'ajudi a alliberar les endorfines necessàries per al control del dolor.


llevadores(ELIMINAR)@csap.cat