Ciutadania

Atenció al part

El dolor en el treball de part

nedó 

El dolor és una experiència personal sensorial y emocional desagradable influida per aspectes psicològics , socials i culturals.

El dolor en el treball de part és provocat per la contracció de les fibres uterines i la tibantor que provoquen per això és una percepció intermitent segons si hi ha o no contracció. Amb la contracció el dolor creix en progressió i arriba a un punt àlgit. Després el dolor decreix també en progressió. Tot això dura un minut i mig aproximadament. Després de la contracció hi ha un descans d'uns dos o tres minuts fins que en torna a venir una altra. En ple treball de part hi poden haver pauses espontànies en què les contraccions s'afluixen per espai d'uns 10-20 min per deixar que la mare i el bebè que ha de néixer facin un descans.

El dolor del treball del part no té un origen patològic sinó que actua de facilitador del treball de part en la mesura que la dona es mou adoptant postures corporals o moviment per alleugerir-lo.

Són evidents les influències culturals que l'envolten («pariràs con dolor») i també és influït per la por. La por al dolor pot provocar que aquest sigui percebut amb més intensitat. El cos segrega unes substàncies analgèsiques naturals d'estructura similar a la morfina: les endorfines, que compensen la percepció d'aquest dolor.

L'estrès i la por bloquegen la secreció d'endorfines i alhora també poden modificar l'efectivitat de la contracció ja que les catecolamines (hormona del estrès) bloquen els receptors de l'oxitocina (hormona contràctil).

És important que la dona en treball de part pugui estar el màxim de confortable i allunyar dins del possible tot allò que li pugui produir estrès per mantenir en equilibri aquests mecanismes hormonals.

La percepció del dolor és individual i pot variar depenent del moment concret i dels factors que envolten aquesta percepció (factors vivencials, psicològics, culturals...) També la decisió de com anar portant-lo és individual i depèn de les circumstàncies de cada dona i de l'evolució del treball de part. Això significa que en un treball de part normal, sense circumstàncies patològiques, l'ús o no de mètodes farmacològics per a alleugerir el dolor és decisió de la dona.


llevadores@csap.cat