Ciutadania

Recomanacions

Alletament matern:

Donar el pit no sempre és fàcil.

Avui l'alletament no és un coneixement que es transmeti de mares a filles de manera natural, s'ha perdut el model. Per això cal que us informeu, i busqueu suport perquè la lactància sigui una vivència agradable i enriquidora per a la mare i el nadó, i no un seguit de dificultats i problemes que acabi amb un deslletament prematur. Podeu buscar aquesta informació en els professionals que us atenen, llevadores, infermeres, pediatres, ginecòlegs,... i també en els grups de suport a la lactància materna. De vegades fa falta el suport d'altres mares amb experiència i en els grups trobareu aquest suport.

Donar el pit no és només alimentar al nostre fill, és molt més.

En aquest espai us deixem algunes guies i contactes perquè pugueu rebre l'ajuda que necessiteu, si és que la necessiteu.

Recomanacions:

  • Donar pit a demanda. Es clau que cada vegada que el vostre fill/a ho demani el poseu al pit.

  • Per afavorir una correcta posició durant la lactància és important la col·locació panxa amb panxa de la mare i el nadó, amb la boca ben oberta, i tocant el pit de la mare amb el nas.

  • S'aconsellen unes cures habituals dels pits en mares lactants que són no fer servir substàncies abrasives ni cremes sense recomanació d'un professional, o assessor en lactància materna i mantenir els pits ben secs.

  • No és recomanable utilitzar discos protectors de manera habitual.

  • Col·locar-se en una posició còmoda tant la mare com el fill/a per no acabar la presa abans d'hora per incomoditat.

Interferències que dificulten la lactància materna:

  • Massa estímuls: llums, sorolls, temperatura ambiental massa freda o massa calor, fer-lo esperar en el moment que vol alletar...

  • Massa mans (tan professionals com familiars), massa visites.

  • Separacions innecessàries.

  • Llets, suplement, xumets, biberons, aliments diferents del pit,... Tot allò que interrompi l'instint de cerca del bebè i/o que el faci quedar-se saciat, i no demanar el pit. Si baixa la demanda, baixarà l'estimulació i en conseqüència baixarà la producció de llet.

  • Mugroneres que impedeixen que s'agafi directament del pit, dificultant un correcte buidament del pit, i l'estimulació efectiva de la producció de llet. Les mugroneres poden estar indicades en alguns casos, però sempre és millor que un expert en lactància materna les indiqui, després de valorar altres alternatives, i sempre fent un seguiment posterior, per si es poden enretirar.

Els dibuixos següents ens poden orientar quan a un nadó li costa una mica obrir la boca:

Una bona posició i postura durant tota la lactància,es garantia de lactància exitosa.

Donar el pit no fa mal, si la posició i la succió és correcta.