Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

gener de 2011 - Per: Comunicació

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès s’incorporarà properament a la Xarxa teleictus Catalunya per millorar l’assistència a urgències de l’ictus cerebral.

Amb l’objectiu de millorar l'assistència del malalt d'ictus cerebral al servei d'urgències de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès s’està treballant en la posta en marxa del projecte teleictus.

Aquesta iniciativa fa possible, mitjançant un sistema de telemedicina i d'utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), que el nostre hospital, que no disposa de neuròleg especialitzat de guàrdia, tingui accés les 24 h del dia al servei d'atenció neurològica pels pacients d’urgències. El nostre hospital de referència i amb el qual estarem connectats serà l’Hospital Universitari de Bellvitge que permetrà que el neuròleg d’aquest centre pugui visualitzar, en temps real, la imatge física i radiològica i l'historial clínic del pacient i el pugui avaluar conjuntament amb el metge d’urgències de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès per aplicar les teràpies adequades als malalts, durant les primeres hores de la fase aguda de l'ictus cerebral, tal i com estableix el codi ictus.


L'ictus cerebral és una malaltia d'aparició sobtada en què la intervenció immediata és determinant per evitar seqüeles greus, com la invalidesa o la demència, és un accident vascular cerebral que requereix una atenció urgent dels neuròlegs per reduir els efectes secundaris de la malaltia i que a Catalunya ocasiona el 9,2% de la mortalitat general (el 7,5% en homes i l'11,1% en dones).Com més aviat s'administra el tractament trombolític, –el temps òptim és d'un màxim de tres hores- més beneficiós pot resultar per a la persona afectada. Els factors de risc més importants són la hipertensió arterial, la fibril·lació auricular, la diabetis, la dislipèmia i la cardiopatia isquèmica. Aproximadament al nostre centre s’atenen uns 20 casos a l’any.

En definitiva la posada en marxa d'aquest servei telemàtic evitarà molts dels trasllats dels pacients, que fins ara s'havien de fer a Barcelona, i dota l'Hospital Comarcal de l’Alt Penedès dels mitjans i l'expertesa necessària per a la realització de trombolisis en la isquèmia cerebral aguda.

Es preveu que la posta en marxa d’aquest projecte sigui efectiva durant aquest primer trimestre. Un box de servei d’urgències ja està equipat amb la tecnologia necessària, s’està en espera  de la comprovació del seu funcionament així com la formació necessària del personal que ho utilitzarà.

La Xarxa Teleictus ja s’ha posat en marxa en diferents hospitals comarcals com el de Vic o Igualada, que depenen del de la Vall d’Hebron; el de Figueres o Palamós, que depenen de l’Hospital Josep Trueta de Girona; o el de Mataró, que depèn de Can Ruti, Badalona, i es preveu que es continuï estenent per tots els hospitals comarcals de Catalunya de forma progressiva.


El projecte Teleictus comporta un procés d'innovació tecnològica i integració horitzontal entre hospitals i l'impuls del treball en xarxa i s'orienta al pacient i a la millora dels resultats assistencials. La iniciativa també millora l'equitat de la prestació sanitària i l'accessibilitat dels ciutadans als serveis de salut.

En el marc del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral (PDMVC) del Departament de Salut, el Projecte Xarxa-Teleictus Catalunya preveu la posada en funcionament d'aquest sistema de telemedicina, per al tractament de l'ictus en la seva fase aguda, al llarg del territori català.

Aquest projecte s'emmarca en el Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Servei Català de la Salut. La Fundació TicSalut està coordinant el desplegament del sistema Xarxa-TeleIctus dintre de l' encàrrec d'executar el Pla de Telemedicina i Teleassistència Mèdica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El projecte ha comptat amb el suport tècnic de la Fundació I2Cat i utilitza la plataforma web 2.0 Medting de l'empresa C2C.