Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Novembre de 2011 - Per: Comunicació

14 de novembre. Dia mundial de la diabetis. "Entengui la diabetis i prengui control".

14 de novembre. DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS
“entengui la diabetis i prengui control”

El proper 14 de novembre es celebra el dia mundial de la diabetis, sota el lema “entengui la diabetis i prengui control”. Aquesta temàtica s’engloba dins la campanya iniciada el 2009 i prevista fins l’any 2013 que pretén conscienciar la població de cara a l’educació i prevenció de la diabetis, per tal que se’n
coneguin els riscos i signes d’alerta, es sàpiga fer front a la malaltia i s’aprengui a controlar-la.
“Jo no tinc diabetis!, només tinc el sucre alt”. Aquesta expressió que sovint, massa sovint, escoltem és un exemple del desconeixement que té la població sobre la diabetis mellitus, una malaltia força freqüent que pot produir greus conseqüències a qui la pateix. Les persones que tenen la glucosa (el sucre) alt tenen, per
definició, diabetis. Tanmateix, si es coneix i es tracta a temps es poden evitar les seves complicacions.
Existeix un percentatge significatiu de pacients que aconsegueix regular els nivells de glucosa en sang dins de límits adequats durant molt de temps. I és que es pot evitar que apareguin o que progressin les complicacions de la diabetis fins i tot quan ja s’han iniciat. La clau: una bona educació diabetològica.
Des de la Delegació de l’Alt Penedès de l’Associació de Diabètics de Catalunya s’han preparat una sèrie d’activitats per commemorar aquesta data i fer-la extensiva a tota la població de la comarca amb un objectiu clar: donar a conèixer la malaltia, els seus símptomes, el tractament i les formes de prevenció.
AGENDA
DURANT TOT EL MES DE NOVEMBRE I FINS EL 16 DE DESEMBRE DE 2011
Tenim loteria de Nadal a la seu de la delegació de l’ADC a l’escorxador de Vilafranca.
DISSABTE 12 NOVEMBRE
10:00h a 13:45h - Taules d’informació, anàlisis de glucosa gratuïts i venda de loteria de Nadal
Vilafranca: Plaça de la Vila (davant la Capella de Sant Joan)
DILLUNS 14 NOVEMBRE
Llum sobre la diabetis
L’Ajuntament de Vilafranca s’adhereix per primer cop, a la iniciativa mundial d’il·luminar de color blau, el color del Dia Mundial de la Diabetis, alguns dels edificis emblemàtics de diferents ciutats.
Més informació al web de l’International Diabetes Federation:
www.worlddiabetesday.org/events/monument-challenge
Sobre el Dia Mundial de la Diabetis
El Dia Mundial de la Diabetis es va crear el 1991 com a mitjà per augmentar la conscienciació global sobre la diabetis.
És una oportunitat perfecta per adreçar l’atenció del públic cap a les causes, símptomes, complicacions i tractament d’aquesta greu afecció, que es troba en constant augment a tot el món i que continuarà aquesta tendència a no ser que s’emprenguin accions des d’avui per prevenir aquest enorme creixement.
El Dia Mundial de la Diabetis es celebra cada any el dia 14 de novembre, coincidint amb la data de l’aniversari del canadenc Sir Frederick Banting que, juntament amb Charles Best, va concebre la idea que els conduiria al descobriment de la insulina l’octubre de 1921 i mereixedor del Premi Nobel de Medicina i Fisiologia l'any 1923 a l’edat de 32 anys.
La campanya Educació i prevenció de la diabetis, iniciada el 2009 i que s’allargarà fins el 2013, vol augmentar la conscienciació sobre la diabetis entre la població per tal que se’n coneguin els riscos i signes d’alerta, es sàpiga fer front a la malaltia i s’aprengui a controlar-la.
Sobre la diabetis
La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l’organisme per utilitzar el sucre que ingereix amb els aliments. Aquesta situació es produeix perquè l’organisme fabrica poca insulina, que és l’hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell…). Un dels punts bàsics de tractament de la diabetis és la dieta alimentària que, com en qualsevol altra persona sense diabetis, el tipus d’alimentació que s’ha de seguir ha de tenir aquests trets bàsics: alimentació sana, variada i equilibrada.
Cal distingir entre 3 tipus de diabetis:
Diabetis mellitus 1 (DM1), dita també juvenil, tipus I o insulinodependent.
Apareix normalment en persones menors de 30 anys degut a la destrucció de les cèl·lules pancreàtiques productores d’insulina per part del propi sistema immunitari, per tant cal administrar la insulina injectada.
El debut o inici acostuma a ser brusc i apareixen uns símptomes molt clars: set intensa, excés de gana, orinar amb molta freqüència, aprimament, cansament ...
La diabetis mellitus tipus 1 suposa un 10% dels casos de diabetis i no podem preveure-la.
Diabetis mellitus 2 (DM2), dita també de l’adult, tipus II o no insulinodependent.
Apareix normalment en persones majors de 40 anys. L’inici és lent i gradual i els símptomes són menys aclaridors per realitzar el diagnòstic. La causa va normalment lligada a l’obesitat. Aquest excés de pes fa que augmentin les necessitats d’insulina obligant al pàncrees, que és l’òrgan que la produeix, a treballar en excés. En aquests casos la correcció de l’obesitat és la millor mesura terapèutica juntament al tractament amb hipoglucemiants orals i també a vegades amb insulina.
Diabetis gestacional, que apareix en algunes dones en el moment de l’embaràs.
Normalment és una diabetis temporal i desapareix després del part. Cal controlar-la de manera molt estricte per evitar danyar el fetus.
Actualment es calcula que hi ha uns 246 milions de persones a tot el món afectades per la diabetis, la majoria de les quals (90%) pateixen el tipus II. Es calcula que l’any 2050 hi haurà més de 380 milions de persones afectades, amb un increment progressiu. A Espanya aquesta malaltia afecta un 6,05% de la
població més gran de 16 anys (és a dir 2.300.000 persones), la meitat de les quals desconeixen que pateixen aquesta carència.
Tenint en compte que la diabetis és la principal causa de pèrdua de visió i d’insuficiència renal en el món desenvolupat, la importància sanitària i econòmica d’aquesta malaltia és indiscutible.
Sobre l’ADC
L'ADC, l’Associació de Diabètics de Catalunya, és una entitat que aplega tant persones amb diabetis com tutors de nens amb diabetis, familiars i col·laboradors sensibilitzats per algun motiu amb els problemes que deriven d'aquesta carència.
Es troba totalment desvinculada de qualsevol ànim de lucre, ideari polític o religiós. La seva principal finalitat és l'ajuda i la defensa de totes les persones amb diabetis.
Els objectius de l’ADC són informar, aconsellar, ajudar i defensar les persones amb diabetis.
Igualment contribueix a impulsar la investigació, fomentar la qualitat de l'assistència pública i promoure la sensibilització de la resta de la societat de la problemàtica que afecta a qui té diabetis i al seu entorn.
Per a més informació:
Sergi Medialdea Guijo
President ADC Alt Penedès
Tel. 660 71 89 23
adcaltpenedes@adc.cat
www.acd.cat
Us hi esperem!
la junta
ADC Alt Penedès
MEDALLA JOSEP TRUETA 2007 AL MÈRIT SANITARI
CONCEDIDA A L’ASSOCIACIÓ DE DIABÈTICS DE CATALUNYA
GENERALITAT DE CATALUNYA MAIG 2008