Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

8 de febrer de 2013 a les 10.08 h.

Comunicat del Departament de Salut en relació amb diversos casos de lesions oculars i periorbitàries per un cosmètic entre els integrants d'una comparsa a Vilafranca del Penedès

L'Agència de Salut Pública recorda que els productes cosmètics s'utilitzin exclusivament d'acord amb les condicions d'ús que s'indiquen a l'etiquetatge

El passat 5 de febrer, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va tenir coneixement de diversos casos de lesions oculars i periorbitàries entre els integrants d’una comparsa d’una entitat del municipi de Vilafranca del Penedès.
La comparsa, integrada per 102 persones, havia participat en diverses rues de carnestoltes durant el cap de setmana anterior. Per complementar la disfressa confeccionada pels membres de l’entitat, l’organització els hi va proporcionar productes cosmètics per maquillar-se la zona al voltant dels ulls i del nas.
A partir de la tarda de dissabte, en alguns casos immediatament després d’aplicar-se el cosmètic, diverses persones van iniciar un quadre d’irritació d’ocular i periorbitari (al voltant dels ulls) que ha afectat el 49% dels integrants de la comparsa enquestats. Algunes d’aquestes persones (17) van sol·licitar assistència mèdica d’urgències, sense requerir ingrés hospitalari.
El quadre clínic és una inflamació de la còrnia (queratitis superficial) i de la zona periorbitària que ocasiona llagrimeig, envermelliment conjuntival, molèstia als estímuls lluminosos (fotofobia) i/o eczema i edema periocular.
La hipòtesis que s’està investigant és una irritació per part d’un dels cosmètics utilitzats en la zona periorbitària. Des del Departament de Salut s’està fent el seguiment de les persones afectades i la investigació del producte afectat.
És important recordar que els productes cosmètics s’han d’utilitzar exclusivament d’acord amb les condicions d’ús que s’indiquen a l’etiquetatge i, en el cas concret de les zones de la pell més sensibles com ara al voltant del ulls o les mucoses, només s’hi han d’aplicar productes específicament indicats per aquest ús.
Enllaços relacionats