Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

11 de juny de 2014

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès amplia la seva cartera de serveis

Ja es poden fer les Electromiografies i els marcatges “CHIVA” i properament també es faran les tomografies de coherència òptica, les OCT, evitant així el desplaçament dels pacients
L'Electromiografia (EMG) s'ocupa de l'avaluació clínica i neurofisiològica de la patologia neuromuscular i de determinats aspectes de la patologia del Sistema Nerviós Central (SNC). És una extensió i una aprofundiment del diagnòstic clínic neurològic i utilitza els mateixos principis de localització topogràfica.
L'Electromiografia registra i analitza l'activitat elèctrica que es genera en els nervis i músculs, mitjançant l'ús d'estímuls elèctrics superficialment i, en cas que sigui necessari, amb l'estudi intramuscular utilitzant una agulla de calibre reduït que porta incorporat un elèctrode per a la seva anàlisi. No és necessària una preparació prèvia.
Aquesta prova es sol·licitada pels metges per confirmar el diagnòstic de patologies molt freqüents com és el cas del Síndrome del túnel del canal carpià. Tenint en compta l’experiència del darrer any, es calcula que unes 800 persones s’estalviaran el desplaçament a un altre centre, normalment a Barcelona, per fer-se aquesta.
El marcatge Chiva, tal com indica el seu nom, marca les zones on s’han de fer les incisions necessàries per dur a terme la intervenció de varius. A partir d’una exploració indolora, ràpida i que ens mostra el funcionament venós en condicions reals, es pot plantejar una estratègia terapèutica menys agressiva, conservadora i que afavoreixi la reincorporació a la vida normal de manera el més aviat possible. En el darrer any aproximadament cent persones varen fer-se aquesta prova.
La OCT, Tomografia de coherència òptica, és probablement l’avanç tecnològic més important dels darrers anys en Oftalmologia com a prova diagnòstica de referència, no invasiva per aquesta especialitat mèdica, imprescindible per el seguiment de determinades patologies retinianes i del nervi òptic. Aquesta tècnica d’exploració s’ha convertit en la prova d’elecció en el diagnòstic i seguiment de totes les patologies de la Màcula, que afecten freqüentment a pacients diabètics com ara l’edema macular del diabètic i resulta imprescindible per poder diagnosticar i tractar les DMAE, Degeneracions Maculars Associades a l’Edat, molt freqüents a causa de la millora de l’esperança de vida edat. També és molt efectiva per el seguiment del glaucoma.
El servei d’oftalmologia de l’Hospital preveu que d’aquesta prova se’n beneficiaran aproximadament 900 persones de l’Alt Penedès en un any, que ja no hauran de desplaçar-se.
Amb la incorporació d’aquestes proves a la cartera de serveis l’hospital vol millorar l’atenció a pacients amb patologies molt prevalents evitant-los desplaçamens i també aconseguir un millor resultat econòmic ja que, a part d’oferir-les als usuaris del nostre territori, també s’ha acordat donar aquest servei als del Garraf, així com a persones que puguin demanar-les des de la medicina privada, millorant així la rendibilitat de la inversió.