Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Publicada el 25 de març de 2015

L'experiència del Programa de cronicitat sanitari i social que s'ha desenvolupat a l'Alt Penedès genera interès internacional

L’any passat vàrem rebre la visita de diversos professionals d'Escòcia que van ser rebuts a l’hospital per l’equip format per representants de les diferents entitats públiques que presten serveis sanitaris i socials al nostre territori, Atenció Primària, Hospital, centre Sociosanitari, Serveis socials de l’Ajuntament de Vilafranca i del Consell Comarcal i se’ls va explicar àmpliament l’experiència adquirida.

La setmana passada van ser un equip de Professionals de Nova Zelanda, Singapur, Gran Bretanya i Estats Units els que ens van visitar per a conèixer els detalls del programa de cronicitat que s'està portant a terme a l'Alt Penedès i que es va incloure en el ‘’Tree Country International Study Tour of Integrated Care’’.

Aquests professionals participen en aquest programa organitzat per IFIC tour, una fundació internacional que vol conèixer l'atenció sanitària integral a Europa, i que va organitzar visites en 3 països europeus: Catalunya, Alemanya i Escòcia. El grup que va ser a Catalunya aquests dies va conèixer diverses experiències relacionades amb l’atenció integral, una de les quals la de la nostra comarca.

Després d'una xerrada sobre el programa d'atenció al pacient crònic, completada amb una visita a la Unitat del Pacient Crònic a la zona d'Hospital de Dia i també una visita a l'Àrea Bàsica de Salut de Sant Sadurní. Tot i la dificultat que suposa explicar en anglès i en poc temps els 5 anys d'experiència en una realitat molt diferent de la dels visitants, els visitants van marxat sorpresos i molt satisfets de la trobada.

Nombrosos representants i líders de l’àmbit clínic i professional del sistema sociosanitari català participen en el 15è Congrés internacional sobre atenció integrada (ICIC15) amb ponències, comunicacions, tallers i pòsters. L’esdeveniment, impulsat per la Fundació Internacional d’Atenció Integrada (IFIC), se celebra del 25 al 27 de març a Edimburg (Escòcia) i hi intervindran delegacions de països europeus i de la resta del món

L'experiència del Programa del Pacient Crònic Complex en entorn col·laboratiu de l'Alt Penedès també serà present a Edimburg mitjançant la presentació que farà José Carlos Molina cap de servei de Medicina Interna de l'Hospital en representació de l’equip de l’Alt Penedès

Un programa que evoluciona amb èxit i reconeixement

El Programa de Pacient Crònic Complex va començar el 2011 a l'Alt Penedès amb l'objectiu de proporcionar atenció integral als pacients crònics basada en la proactivitat i coordinació entre nivells assistencials.

S´intenta afavorir que els pacients amb aquest perfil estiguin al seu entorn el major temps possible, promovent la màxima autonomia dins de la situació individual de complexitat i dependència. Com a conseqüència d’aquesta coordinació, es poden evitar reingressos hospitalaris i les freqüents estades a urgències d'aquests pacients, adequant els recursos existents al territori.

Inicialment van ser els malalts d'Insuficiència Cardíaca i després els de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, i actualment el Programa està en la fase d'inclusió de tots els Pacients Complexos Crònics del territori, independentment de la patologia predominant. Al nostre hospital, per poder atendre'ls de manera proactiva, es va desenvolupar la UPCA (Unitat de Pacient Crònic Aguditzat), dispositiu ubicat a l'hospital de dia.

Els resultats aconseguits en els primers 3 anys de recorregut, mostren una tendència favorable en la reducció en l'ús de l'atenció especialitzada (ingressos, reingressos, estades a Urgències) amb millores en l’adequació de la utilització dels recursos de l'atenció primària. L'atenció proactiva és eficaç per controlar les exacerbacions i complicacions, i permet adaptar els recursos al perfil clínic del pacient i també a la complexitat social.

Des de 2013, el programa de PCC a l'Alt Penedès està treballant conjuntament amb un projecte en entorn col·laboratiu amb Serveis socials, el PIAISS incorpora als professionals de treball social de les entitats sanitàries de la comarca, de l'ajuntament de Vilafranca i del Consell Comarcal de l'Alt Penedès. Aquest projecte col·laboratiu es va escollir com a programa pilot per dos Departaments de la Generalitat de Catalunya, el de Salut i el de Benestar Social, i es va presentar formalment als diferents representants institucionals a finals del 2014.

És evident que el programa va avançant i ho fa també recollint l'interès dels sectors implicats:

L'obtenció del premi a la millor experiència del Pla de Salut el 2012, va ser el primer reconeixement a la bona feina realitzada conjuntament entre els professionals del territori.

També la revista Annals de Medicina de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques va recollir al Setembre de 2014 en un article els resultats evolutius del programa. Posteriorment aquesta experiència va merèixer l'interès de representants del sistema sanitari escocès que fa uns mesos varen visitar-nos per conèixer-la de primera mà.

Finalment ha estat escollit per presentar-lo al Congrés que es realitza a Edimburg aquests dies, el títol de la ponència és «Des de la cura en els casos clínicament complexes a un model integrat de salut i assistència social a l'Alt Penedès» i la presentació anirà a càrrec de José Carlos Molina, amb estreta col·laboració amb Pilar Piñero, infermera adjunta de l'Atenció Primària, i Montserrat Domènech, cap de Treball social del Consell Comarcal.

       

Enllaços relacionats