Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Novembre de 2015 - Per: Comunicació

L'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès afavoreix l'atenció al part Natural

L'equip de llevadores i auxiliars de la sala de parts de l'Hospital i les llevadores de l'Atenció Primària han realitzat diverses sessions de formació en teràpies de recolzament a l'assistència al part natural

S'ha realitzat formació en musicoteràpia, esferodinàmia (o ús de la pilota) i la reflexologia podal, teràpies que milloren l'assistència al part i que ofereixen eines per l'acompanyament del procés previ al naixement i en l'inici del mateix per a que el naixement del nadó s'esdevingui de la manera més fisiològica possible.

Al nostre hospital, a l'igual que en altres centres hospitalaris, un 30% de les dones gestants, opta per un part sense anestèsia, fet que va augmentant any rere any. Per aquest motiu cada vegada més s'ofereixen tècniques que alleugen el dolor durant el treball de part, com l'esferodinàmia que consisteix en l'ús de grans pilotes que permeten estirar i relaxar la musculatura del cos, la utilització del TENS aparell que, mitjançant uns elèctrodes col·locats a l'esquena, emet unes corrents elèctriques suaus que ajuden a controlar el dolor, com també el calor local, els massatges, la dutxa relaxant, etc.

Un altra element clau és aconseguir un ambient relaxat i respectuós durant el procés de dilatació, el part i les primeres hores de vida del nadó, per això les instal·lacions de l'Hospital disposen d'àmplies sales individuals de dilatació-part (en la foto una de les sales del nostre centre). D'altra banda l'ús de la musicoteràpia contribueix a crear aquest ambient relaxat amb música escollida per la pròpia dona /parella o la que s'ofereixi des del servei, sempre buscant aquest ambient agradable que l'ajudi a alliberar les endorfines necessàries per al control del dolor.

A més a més, les dones en treball de part, que volen rebre anestèsia però sense perdre la sensibilitat, tenen l'opció de demanar una anestèsia més lleu amb la qual noten les contraccions i tenen llibertat de moviments, pel que també podrà gaudir de les tècniques esmentades anteriorment.

Un altre aspecte important per l'equip assistencial de la sala de parts del nostre hospital és l'atenció al puerperi immediat ja des de la sala de parts, afavorint de manera immediata el vincle de la mare/parella i el seu nadó amb el contacte pell a pell, iniciant l'alletament matern i preservant la intimitat de la parella en els primers moments, donant-los seguretat i suport.

Per complementar aquesta atenció respectuosa i facilitadora, l'hospital disposa habitacions individuals per a les dones que acaben de parir, garantint així la intimitat i la tranquil·litat necessàries en el postpart i en les primeres hores de vida del nadó. També ofereix l'opció d'un llit per l'acompanyant.

L'equip de la sala de parts de l'hospital realitza des de fa temps sessions informatives grupals amb suport visual per les dones embarassades, on s'expliquen els circuits, protocols i papers que intervenen durant tot el procés del part des de l'ingres fins l'alta. Tenen una durada aproximada de dues hores, i s'hi pot venir acompanyada. D'aquesta manera i amb ajuda de les imatges, es disminueixen les incerteses i per tant les angoixes del que es trobaran, podent aclarir els dubtes que puguin sorgir.

També la dona/parella pot presentar per escrit el seu Pla de part, en el que expressa com voldria que fos el seu procés de part, amb les preferències relacionades amb l'atenció que desitjaria rebre durant el part, l'atenció al dolor, l'alletament, .... Ho pot fer concertant una entrevista amb la llevadora en la que podrà també aclarir dubtes i ampliar la informació.

Val a dir que la majoria de peticions que es fan es poden oferir a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penendès, tret que hi hagi alguna contraindicació o risc concret del seu embaràs/part.

A la web de l'Hospital (www.csap.cat) hi ha un apartat dedicat a l'Atenció al part, on s'hi pot trobar ampliada aquesta informació. També s'hi poden fer consultes a les llevadores a nivell personal a través del correu electrònic llevadores@csap.cat o bé consultar un vídeo amb imatges de la sala de parts.

Vilafranca del Penedès, 18 de novembre de 2015