Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Divendres 3 de febrer de 2017

II Jornada d’Ètica a l’Alt Penedès. ‘Ètica i mort digna. És possible decidir com volem morir?’

Ètica i mort digna. És possible decidir sobre la nostra mort?

Divendres 3 de febrer de 2017 a l'Estació enològica de Vilafranca del Penedès

Objectius: Actualitzar els nostres coneixements i compartir entre els diferents nivells i equips sanitaris i socials del territori, reflexions entorn  el concepte de bona mort o mort digna.

Organitzat: Comitè d'Ètica Assistencial de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny.

Dirigit a: Professionals sanitaris i socials, preferentment de l'Alt Penedès i obert a persones vinculades o interessades amb la temàtica.

Programa de la jornada

8,30 h.- Rebuda i recollida de documentació.

      9 h.- Taula 1- Ètica i mort digna. Actualitzem els nostres coneixements i fem un bon ús de les paraules.

Diferenciem els conceptes eutanàsia, suïcidi assistit, sedació terminal, rebuig de tractament i actualitzem els nostres coneixements en relació als instruments que ens permeten determinar les decissions anticipadament, el consentiment Informat, el Pla de Decissions Anticipades i el  Document de Voluntats Anticipades.

Els aspectes ètics. Begoña Roman, professora de la UB, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya.

Els aspectes Legals. Francesc José Maria, assessor jurídic, gran coneixedor del sector sanitari i de la bioètica.

10,30 h.  - "Narrar per entendre: aproximació a la bioètica narrativa''. Marc Illa, graduat en Filosofia, cursant Màster Bioètica.

10, 45 h. - Visualització conjunta de seqüències de les pel·lícules, Amar la vida, Corazón silencioso, Las invasiones bárbaras i Mi vida es mía,  que ens ajudaran a compendre i reflexionar sobre la teoria impartida.

11, 30 h. - Pausa i esmorçar compartint experiències.

12 h.-     Taula 2 - Distribució dels assistents en grups on analitzarem i resoldrem diverses qüestions relacionades amb la teoria impartida i a partir de l'aportació del cinema. Amb la col·aboració del grup de Jubis de l'Alt Penedès

                La informació, el consentiment, les decisions anticipades  (DVA i PDA).

                El rebuig al tractament i la sedació terminal.

                El suïcidi assistit i  l' eutanàsia , regulació o despenalització i alternatives.

13 h.-   Posta en comú de les aportacions dels diferents grups, discussió i conclusions finals.

14, 15 h.- Cloenda.

Inscripcions: Places limitades. Gratuït però cal inscriure's al correu-e jornadaetica@csap.cat i fer constar el nom i cognoms, professió i entitat on es treballa. Es lliurarà certificat d'assistència.

*Estació enològica de Vilafranca del Penedès, C/ Amàlia Soler,  cantonada C/ Bolet. Aparcament  proper a l'estació d'autobusos i als voltants del jutjat.

Sinopsis de les pel·lícules

Amar la vida  (la informació, el consentiment, les decisions anticipades  (DVA i PDA)

A una dona madura, catedràtica de filosofia i experta en poesia SXIII, reconeguda professionalment  li diagnostiquen un carcinoma en estadi avançat i li proposen un tractament experimental molt agressiu com a única possibilitat de tractament que ella accepta. La pel·lícula reflexa la vida de la protagonista a partir d'aquest fet, reflexa d'una manera eloqüent els seus pensaments i l'evolució de la malaltia, retrata l'actitud dels diversos professionals que intervenen en el procés i ens ofereix moltes situacions de l'entorn hospitalari dignes de reflexió i revisió, a més de les que veurem avui.

Mi vida es mía   (El rebuig al tractament )

Un escultor de molt èxit té un accident de trànsit de greus conseqüències que el deixa tetraplègic i necessitat d'hemodiàlisi de manera permanent.

Després dels primers 6 mesos, afronta les greus repercussions que ha patit i reclama al metge que li sigui retirat el tractament d'hemodiàlisi. El metge responsable s'hi oposa rotundament considerant que el malalt té una depressió, malgrat el pacient té una actitud vital positiva i conseqüent. La lluita del pacient arriba fins la intervenció judicial.

Corazón silencioso  (El suïcidi assistit)

Una malalta amb ELA  abans de perdre el control del seu cos i haver de dependre d'altres, sobretot del seu marit metge, i comprometre'ls legalment, planifica la seva mort amb fàrmacs i el comiat amb les persones més estimades a casa seva. Per evitar comprometre legalment els seus familiars ha de fer-ho abans de perdre del tot l'autonomia. Aquest fet representa perdre unes setmanes de la seva vida necessàries per ella i la seva família per la penalització que hi ha al seu país de l'eutanàsia i el suïcidi assistit.

Las invasiones bárbaras ( l'eutanàsia )

Un home amb càncer avançat té dificultats per acceptar la realitat de la seva imminent mort i trobar la pau abans del final, sobretot perquè té raons per lamentar-se d'alguns aspectes del seu passat. El seu fill del que feia temps estava distanciat, la seva exdona, les seves examants i els seus amics de sempre es trobaran amb ell per compartir els seus últims moments i ajudar-lo a morir tranquil.

Enllaços relacionats