Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Maig de 2017

Divendres 12 de maig Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica/EM i també Dia Mundial de la Infermera

El 12 de maig es commemora oficialment el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica/EM, si bé en alguns països s'ha anat establint, també, com a Dia Mundial de les Síndromes de Sensibilització Central, sumant-hi la Sensibilitat Química Múltiple i l'ElectroHiperSensibilitat.

Fem record del fet que aquesta data, el dia 12 de maig, va ser triada en record de la infermera Florence Nightingale (nascuda el 12 de maig de 1820), fundadora de la primera escola d'infermeria moderna i qui va lluitar pels drets de les persones que van patir discapacitats a la guerra de Crimea.
Es pensa que Florence Nightingale va patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida.
En homenatge a aquesta pionera de la infermeria moderna, el 12 de maig també se celebra el Dia Internacional de la Infermera.

Durant alguns anys, el Dia Mundial de la FM i la SFC/EM, es repartien llaços de color taronja, com a color vinculat a la reivindicació de la igualtat d'oportunitats per a les persones amb discapacitat; fins que, a nivell internacional, es va anar establint el llaç de color blau fosc o porpra com a símbol d'aquestes síndromes, sense que s'hagi acabat de definir un color que les englobi totes. Generalment, a nivell internacional, hom acostuma a trobar el llaç porpra o morat més vinculat a la FM, i el blau (en diversos tons) més vinculat a la SFC/EM. Pel que fa a la SQM, hom fa servir llaços de color groc, verd o una combinació de groc i verd.

L'any 2005, a fi de mantenir viu el significat del primer llaç que fèiem servir, alhora que anàvem adoptant els blaus que es feien servir en d'altres països, va dissenyar-se la imatge d'un llaç blau sobre un fons taronja.

Els dies propers al 12 de maig, amb motiu del Dia Mundial de la FM i la SFC/EM (i també de la SQM i l'EHS), en tots aquells actes que organitza i/o participa l'ACAF, es reparteixen aquests llaços entre la ciutadania, per tal de donar més visibilitat a aquestes síndromes i a fi de demanar un gest de solidaritat i suport envers les persones afectades.

Actes programats per la ciutadania.

Enllaços relacionats