Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Maig de 2018

Valoració molt positiva de la III Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès “Com afrontar l’envelliment. Reflexions des de la bioètica”

Els organitzadors destaquen la participació de  230 persones, la bona valoració dels assistents i la col·laboració amb el Festival de pensament VilaPensa

Organitzada pel Comitès d'Ètica Assistencial de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i el del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, i dins del marc del Festival VilaPensa, tenia lloc divendres dia 20 d'abril a l'auditori del Fòrum Berger Balaguer. Sota el títol de "Com afrontar l'envelliment. Reflexions des de la bioètica" 

La Jornada va tractar la vellesa des d'una perspectiva ètica, antropològica, pedagògica-assistencial  i des de l'experiència.

Es va iniciar amb una presentació a càrrec de representants de les entitats organitzadores i del President de la Societat Catalan de Bioètica i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, Sr Busquets. Tots van destacar l'oportunitat del tema escollit i també el fet que la Jornada fos oberta a la ciutadania a més dels professionals sanitaris. El representant del festival VilaPensa va destacar el fet de que l'esdeveniment s'emmarqués en el conjunt d'actes del Festival.

 La conferència inaugural va anar a càrrec de la professora d'ètica de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Román, sota el títol " Sobre viure i envellir. Reflexions ètiques i polítiques ". En aquesta primera ponència, la professora va donar arguments filosòfics per entendre millor aquesta etapa i per a reflexionar aquest procés d'envelliment, amb el paper de la dona, de la política, de la societat en general i dels prejudicis, donant una visió positiva davant d'una etapa de la vida cada cop més llarga i plena. 
Després d'aquesta intervenció, va ser el torn del sociòleg Josep Maria Farigcla, que amb un punt de vista antropològic i vital va aportar i valorar aquesta etapa de la vida i de la societat a partir de la seva experiència professional i vital. Plantejant interessant teoria sobre les diferents etapes de la vida.

Després la professora jubilada d'infermeria Montserrat Busquets va basar la seva exposició en l'ètica de la cura, la qualitat de vida i el benestar, donant bons consells als professionals per atendre les persones grans.

Finalment es va acabar la jornada amb una taula d'experiències relacionades amb la vellesa que van apropar la teoria a la realitat diversa que es va exposar. 
Una primera conclusió de la Jornada és que queda molt per fer i per pensar, i que les polítiques de la vellesa han de canviar i caldrà construir un camí adequat, encara per fer  i adaptar-se a la nova situació social que s'està manifestant

L'assistència, de més de 230 persones, fa que aquesta jornada que ja està en la tercera edició, es comenci a consolidar i a reclamar un lloc destacat dins la cultura vilafranquina.  La immensa majoria dels assistents van considerar molt interessant la temàtica, els ponents i la dinàmica de la Jornada i els organitzadors destaquen en aquesta ocasió el fet d'obrir-la a tota la societat i l'encert de vincular-la al festival de pensament VilaPensa, amb  la voluntat de continuar la col·laboració per l´any 2019.

Podeu ampliar la informació a les webs de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès www.csap.cat  i del centre Sociosanitari Ricard Fortuny www.cssv.cat on es poden visualitzar les conferències que s'hi van presentar.  

A continuació teniu els enllaços per a poder visualitzar les conferències de la joranda:

Presentació i conferència inaugural Begoña Roman

Taula de debat amb experts

Taula d'experiències

Notícia amb el programa de la Jornada

Notícia a RTVVilafranca