Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

Octubre de 2020

Resum de l’última trobada del Club de lectura per a professionals sanitaris i convocatòria per la propera

Nota del Club de Lectura:

Tornem de les vacances d'estiu engegant un nou curs lectiu, i malgrat la situació incerta de la pandèmia, hem iniciat, des del Comitè d'Ètica de l'HCAP, una nova edició 20-21 del Club de Lectura per a Professionals Sanitaris.

Aquest passat dijous dia 15 d'octubre, aprofitant el bon temps del Penedès, ens hem reunit als «jardins» que hi ha entre l'edifici d'hospitalització i l'edifici del laboratori, per discutir, pensar, reflexionar sobre el llibre «La mort d'Ivan Ilitx», de Lev Tolstoi.

Aquest llibre narra la turmentada mort d'Ivan Ilitx, jutge ben posicionat de la Rússia aristocràtica de finals del segle XIX. El personatge, havent aconseguit una posició acomodada en l'àmbit laboral, econòmic i social, és diagnosticat d'una malaltia no curable que el porta a un patiment intens tant físic però també psíquic. Reflexiona sobre si l'estil de vida que ha portat acomodat i superficial no li ha permès tenir una vida plena, sobre la solitud que sent, la fredor de la família i amics. L'únic confort que té és el Gueràssim, el seu cuidador, que el tracta com el que realment és, un pacient terminal que necessita cures i afecte.

És una reflexió profunda sobre l'angoixa que provoca la mort, que ens fa replantejar tota la vida viscuda.

Tolstoi escriu: "el secret de la felicitat no és fer sempre allò que es vol, sinó estimar sempre allò que es fa".

Així doncs, aquesta primera trobada ha estat força participativa i com sempre molt interessant. Ens tornarem a trobar, si les condicions ho permeten, el proper dijous 12 de novembre per a reflexionar sobre el llibre «La sonrisa etrusca» de José Luís Sampredro.

S'adjunta un article força interessant, per si és del vostre interès:

La mort d'Ivan Ilitx, de Tolstoi: un model de tenir cura", Ester Busquets. Anals de Medicina, 94 (2011).

Enllaços relacionats