Informació corporativa

Notícies

<< tornar al llistat de notícies

24 d'agost de 2021

L’àrea materno-infantil de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès estableix que les visites pediàtriques als nounats es facin dins de l’habitació

Aquesta iniciativa comporta un pas més per acreditar-se com a hospital IHAN

L'àrea materno-infantil de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) dóna un pas més cap a la seva humanització. A partir d'ara, les visites pediàtriques als nounats es realitzen dins de l'habitació, amb la presència dels pares.

Aquesta nova acció comporta un avenç en l'acreditació com a hospital IHAN (Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància), la qual garanteix un estàndard de qualitat en l'atenció al part i la lactància materna. L'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès es troba en aquests moments en la primera fase per aconseguir aquesta certificació. 

La humanització

Des de l'any 2012, l'HCAP treballa de forma continuada per oferir qualitat en l'atenció al part i la lactància materna.

La humanització es va iniciar amb la remodelació de les instal·lacions de sales de naixement, adequant-les per poder atendre parts naturals, proporcionant intimitat en sales àmplies amb lavabos i dutxes, llits articulats...evitant que la dona hagués de canviar d'espai.

Durant aquests últims anys, s'han seguit incorporant accions que vetllen per establir bones pràctiques en l'atenció materno-infantil. Fa un any es va incorporar el contacte pell amb pell de la mare i el nadó en les cesàries, fet que ja es venia fent als parts naturals des de 2008, i fa uns mesos es va posar en marxa el circuit que convida a les parelles de les embarassades a entrar a quiròfan durant els parts per cesària programada.

La humanització també es posa en valor després del naixement del nadó, durant l'estada a l'habitació. L'HCAP compta amb habitacions individuals amb llum natural, com a les sales de naixement, amb canviadors de nadons a les mateixes habitacions i amb llit per l'acompanyant.

Formació continuada dels nostres professionals

Un dels elements més importants per oferir bones pràctiques en l'atenció materno-infantil és la formació continuada dels professionals, ja sigui en l'atenció i acompanyament al part natural, en l'ús de pilotes del part, miralls, moviments, aromateràpia, TENS, reflexologia, massatge i alletament matern, entre d'altres.

La Comissió de Lactància de l'Alt Penedès vetlla perquè hi hagi el recolzament necessari per a l'inici correcte i satisfactori de lactància materna, organitzant cursos de formació continuada, establint i actualitzant els protocols i resolent dubtes i consultes tant als professionals com a les mares de la zona, tant si opten per l'alimentació natural o artificial, complint amb els desitjos de la mare.

Atenció individualitzada

Des de l'àrea materno-infantil de l'HCAP es posa en valor la individualització de cada cas, i es treballa per a què les dones embarassades tinguin un part únic i adequat a les seves expectatives. Per això, s'ofereix que cada dona elabori el seu Pla de Part, en el qual la dona explicarà a la llevadora, en una entrevista personalitzada, quines coses voldria fer o utilitzar durant el treball de part, com li agradaria prendre part en el naixement del seu nadó: si vol moure's, utilitzar les dutxes, pilotes, massatges..., perquè la seva vivència sigui el millor possible.