Professionals

Coneixement

<< tornar al llistat de notícies

Agost de 2017

“Percepción del personal sanitario ante una parada cardiorespiratoria intrahospitalaria” títol de la tesi doctoral de la Cristina Garcia, la primera infermera amb doctorat del nostre hospital

Cristina Garcia Salido, infermera del nostre Hospital, acaba d'assolir el títol de Doctorat en Infermeria per la Universitat Miguel Hernández de Elx (Alacant), amb menció honorífica de Cum Laude. És la primera doctora infermera de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès.

Fa 16 anys que treballa al nostre Hospital. La seva carrera professional ha estat centrada en l'àmbit de les emergències, en concret ha estat 14 anys al nostre servei d'Urgències, i des de fa dos anys desenvolupa la seva tasca professional a l'àrea quirúrgica, concretament a la Unitat de cirurgia sense ingrés (UCSI).

Primer de tot felicitar-te per la teva tesi doctoral que porta el títol: "Percepción del personal sanitario ante una parada cardiorespiratoria intrahospitalaria"

Cristina, què ha suposat per a tu fer la tesi?

En primer lloc la oportunitat de realitzar un bon treball d'investigació sobre un tema pioner, en el nostre medi, i en segon lloc una superació personal.

Quants anys hi has dedicat, com t'ho has fet treballant i amb fills?

La tesi la vaig començar l'any 2014. La meva dedicació ha sigut parcial, justament perquè la he tingut que compaginar amb la vida personal i professional. Però he tingut la sort de tenir el suport de la meva família en tot moment. La seva paciència i la meva constància han donat els seus fruits.

Per què vas triar aquest tema a la tesi?

Ara fa 20 anys el meu avi matern va patir una aturada cardiorespiratòria de la que no se'n va sortir. Des d'aleshores ha sigut un tema que m'ha interessat i motivat per a millorar la nostra atenció com a personal sanitari.

Parla'ns de la teva tesi: qui la va dirigir? Quins temes aborda? On la vas presentar?

La meva tesi ha estat dirigida per dos grans professionals: Dra. M. Pilar Isla Pera, professora titular de la Universitat de Barcelona, i la Dra. M. Concepción Carratalá Munuera, catedràtica de la Universitat Miguel Hernández de Elx.

El tema que aborda principalment, tal i com indica el títol, són els sentiments, emocions i reaccions que presenten el personal sanitari davant una aturada cardiorespiratòria al nostre hospital, però també permet conèixer les dificultats que es tenen per treballar en equip, les necessitats, els recursos o estratègies que presenten o utilitzen en una situació emergent i inusual.

La vaig depositar el mes de maig, i després de la gran burocràcia, vaig arribar a la darrera part que és la defensa oral davant d'un tribunal expert. Aquest fet va ser el passat 5 de juliol al Campus de Sant Joan de la Universitat Miguel Hernández de Elx.

Quins nous reptes et planteges?

Primerament el meu primer repte és publicar la tesi en revistes científiques d'alt impacte. Donar a conèixer els resultats a aquelles persones interessades en el tema des d'una vessant qualitativa. Seguidament, com a instructora en suport vital, millorar la formació en aquest 'àmbit. I, finalment, realitzar altres estudis que puguin aportar coneixements nous al món de la sanitat, sobretot en l'assistencial.

Voldria donar les gràcies a totes les persones que de forma desinteressada han volgut participar d'aquest treball d'investigació.

I ara us animo a llegir-la. La trobareu a la biblioteca de l'Hospital.